zaterdag 5 oktober 2013

Schrijfdans - krongelidong deel 2

Kringelidongen, krongelidingen, kringeli, krongelidong!
Hmm, beetje teveel brabbeltaal? Onbegrijpbaar, vol fantasie? Tja, kan ik niet ontkennen.
't Gaat hier dan ook om heel mysterieuze dieren, die leven tussen bomen en struiken, dieren die we niet kunnen zien en toch weten hoe ze zich bewegen! Ze draaien en tollen, wriemelen, buigen, slingeren en glijden... kortom, ze kringelen en krongelen. Ze heten dan ook kringelidongdieren.
Vorige week hebben we er al getekend (hun tekening kregen ze al mee naar huis en hangt nu ongetwijfeld op een heel mooi plaatsje in huis... ) en deze keer gingen we dieper in op het ontstaan van die fantastische dieren. Juf Ulricke was net op stage en heeft de hele activiteit geleid.  

Hoe wordt een krongelidongdier nu geboren?
We tekenen eerst heel wat lijnen, die sierlijk slingeren en draaien.  Door nog es op die lijnen te tekenen met een ander materiaal of kleur, creëren we een nog-nooit-geziene-vorm en daar ontstaat dan een krongelidongdier uit.  Die krijgt 2 of 3,4,5,... ogen, oren, poten, neuzen, vingers of klauwen, staarten, wat dan ook.  Elk dier is immers uniek, volgt de fantasie van elke unieke kleuter.  Prachtige dieren zijn het, ontegensprekelijk!

Wat is nu de bedoeling van de oefening?
- polsjes goed leren ronddraaien, soepel laten bewegen
- kraan-greep oefenen, zodat alle vingerspieren ontwikkelen om later de pengreep goed te kunnen uitoefenen
- lijnen soepel leren tekenen, zonder het schrijfmateriaal op te tillen
- lijnen kunnen overtekenen, zodat ze later op stippellijnen letters leren schrijven
- eigen fantasie verder laten ontwikkelen! Want zeg nu zelf... je fantasie blijf je toch koesteren, ook als mama, papa, oma, opa, ...


Geniet van de filmpjes, die ik deze keer op YouTube zette (te zware bestanden)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten